torstai 18. marraskuuta 2021

Kohti luonnollisempaa elämää

Meidän kuopuksen odotusaika, vauvavuosi, imetys ja ylipäätään hormonien ylläpitämä kaaosmainen ajanjakso sai mun mielen ja kehon kyllä tosi kierroksille. Hän on nyt reilu 2 vuotias poika täynnä elämäniloa ja taaperomaista turhautumista, enkä itse vieläkään tunnu olevan täysin palautunut. Tuskin palaudun koskaan ja asia pitänee vaan yrittää hyväksyä.



Tiedä häntä, johtuuko siitä että olin yli 30 vuotias ja toisen lapsen raskaus sekä synnytys & vauva-aika, mutta osasin jotenkin kuunnella kehoa paremmin tällä kertaa. Keho nyt ei vain vastannut kuunteluun, niinkuin olisin halunnut. 💀

Minun iho oli jo raskauden alkumetreiltä asti täynnä näppylöitä ja toisaalta taas kuivan hilseilevä. Kasvoihin tuli kertarykäisyllä tummia pigmenttiläiskiä ja hiukset pölysivät hilsettä. Jossain vaiheessa söin kaurapuuroa ja mansikoita lähestulkoon aamupalaksi, lounaaksi, päivälliseksi ja iltapalaksi, koska keho ja mieli niitä pyysivät. Onneksi ei kerroshampurilaisia sentään, sillä kaikki, siis jokaikinen raskauskilo on pysynyt tähän päivään saakka vyötäröllä.




Aloitin raskausaikana jo muutoksen kohti hieman luonnollisempaa elämää ja -tuotteita. Lisäsin toki ruokavalioon marjoja, kasviksia ja hyviä rasvoja, mutta myös perheessämme käytetyt tuotteet ovat yksi toisensa jälkeen vaihtuneet ekologisempaan ja luonnollisempaan vaihtoehtoon. Tein hapankaalia ja valmistin hapanjuuren, joka täytti viime kuussa 1 v ja sillä olemme leiponeet kaikenlaista 1-2 kertaa viikossa: pannareita, sämpylöitä, leipää, pitsaa ja lettuja, sekä käyttäneet juurta myös osana ruoanlaittoa. 





Minulla on ollut nyt jo 1,5 vuoden ajan silmänympärysalueella punaista hieman röpelöistä ihottumaa, joka välillä lehahtelee niin, että näkyy kilometrien päähän. Tähän olen kokeillut kaikenlaisia luonnonllisia tuotteita, öljyjä sekä apteekin rasvoja ja jopa antibioottivoidetta, kortisonia ja näiden yhdistelmiä. Vihdoinkin olen löytänyt tuotteen, joka toimii: kehäkukkarasva 🏵. Ensi kesänä kasvatamme pihassamme siis pellollisen kehäkukkaa ainakin. Tästä ihmerasvasta ja sen käyttökokemuksesta riittäisi kyllä kirjoitettavaa kokonaisen blogipostauksen verran. 

Olen myös tehnyt itse mm. deodoranttia, yleispuhdistusainetta, pyykkietikkaa, kuorinta-ainetta ja naamioita. Myös konetiskiaine on vaihettu Ecoverin tiskiaineeseen ja Fairy on osaksi vaihtunut Dr Bronneriin. Etikka, eteeriset öljyt, ruokasooda ja sitruunahappo ovat mun bestiksiä. Seuraavaksi listalla olisivat varmaan DIY shampoo ja hoitoaine, käsisaippua, rasva sekä pyykinpesuaine. 



Pyykinpesuaine on ollut meille haasteellinen, sillä en luota kaikkien ekologisten pesuaineiden pesutehoon ja näitä käytettäessä pyykkikonetta pitää sitruunahapolla pestä useasti, ettei jää tunkkaiseksi.

En siis oleta, että vaihtamalla kaiken minusta tulee kuolematon ja ikinuori yliäiti-ihminen, vaikka salaa toivoisinkin supervoimia vähintään. Haluan yksinkertaisesti vähentää perheemme saastekuormaa kehossa niillä keinoilla, joilla tällä hetkellä pystyn. Samalla haluan hoitaa omaa hormonitasapainoani parempaan kuntoon. Kyllä minä vielä iltaisin kuuntelen piipa-autojen menoa, haistelen ihmisten tupakointia kaduilla ja syön prosessoituja pipareitakin. 





Minulle saa laitella reseptejä hyväksi todettuihin pyykinpesuun, kosmetiikkaan, pesuaineisiin tai puhtauteen liittyvissä tuotteissa!

Viikonloppuna onkin tiedossa meille vanhemmille vapaa-aikaa, kun molemmat lapset ovat pois kotoa. Isompi on leirillä ja pienempi isovanhempien ilona, joten tiedossa on ankaraa treffailua tapasravintolassa ja mahdollisesti retkeilyä salaisella 12 hehtaarin jokivarsitontilla. Siitä myöhemmin lisää toivottavasti. 

-Jonna 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti